BanGroep rapporteert over bouw en vastgoed entiteiten heen

lemonsuites

Multidisciplinaire bedrijvengroep BanGroep bedient een groot deel van de bouw- en vastgoedketen. Om het overzicht te behouden is het combineren en analyseren van data cruciaal. Het familiebedrijf zet grote stappen om dit doel te realiseren en sleept zo een nominatie voor Gamechanger Award in de categorie Data-analytics in de wacht. 

De groep is actief in de ontwikkeling, bouw, beheer, verhuur, onderhoud en het faciliteren van vastgoed. Met diverse labels, waaronder LemonSuites en Place for Bizz, zijn ze actief in het vastgoedbeheer. Met onder andere Rezidenz, BanBouw en Fixxed zijn ze actief in ontwikkeling, bouw en renovatie. De connectie tussen de bedrijven is er in operationele zin, met de inzet van dashboards als managementtool wordt dit versterkt. De BanGroep ziet een grote meerwaarde in het rapporteren over de entiteiten heen. Met dashboards in PowerBI wordt de nodige eenduidigheid gerealiseerd. 

Data integratie voor de gehele bouw- en vastgoedketen 

Lieke Zwenger is als proces manager bij BanGroep nauw betrokken bij dit project. “Voor de vastgoed entiteiten staat Bloxs Software centraal en ontsluiten we alle data uit richting PowerBI. Voor de bouwondernemingen doen we hetzelfde vanuit onze bouwmanagementsoftware. Samen met collega Jop Schepers (financieel controller) combineren, vergelijken en analyseren wij data. Dat doen we centraal op basis van financiële data: denk aan omzetcijfers, groei en de financiële kengetallen. Maar we rapporteren ook specifiek voor de entiteiten. Voor het vastgoed van Lemon Suites meten we bijvoorbeeld de groei in verhuurbare eenheden en creëren we inzicht in de aard van storingsmeldingen. Lemon Suites is ontstaan uit het beste van twee werelden, Van Santvoort Makelaars en de BanGroep. Hiermee is Lemon Suites een belangrijke spil in de vastgoedketen”  

Vliegende start van data-analyse project

Om een vliegende start te maken heeft de groep een datamodel aangekocht en dit model wordt nu gebruikt om de data uit de diverse entiteiten te combineren en te visualiseren. De eigen medewerkers zijn opgeleid, om de kennis te kunnen borgen in de organisatie. Alhoewel het project nog loopt, zijn de eerste resultaten al merkbaar. Lieke vertelt daarover: “We hebben een beter inzicht in onze data, dus in eerste instantie werkt het als een controlemiddel. Daarnaast heeft het onze visie op de manier van rapporteren verfijnd. Ook zijn we in staat veel sneller vragen te beantwoorden op basis van data, collega’s uit alle organisaties weten mij steeds beter te vinden.” 

De dashboards zijn nu vooral intern gericht, maar het inzicht levert input voor de verbeteringen van interne processen en het optimaliseren van de vastgoedobjecten zelf. De huurders en de vastgoedeigenaren profiteren dus indirect mee, want de kwaliteit van onze dienstverlening is gestegen. In de toekomst wil LemonSuites de vastgoedeigenaren gaan voorzien van BI dashboards voor inzage in het presteren van de portefeuille. 

Visueel inzicht op groepsniveau

“De BanGroep weet heel goed hoe ze heel veel data kunnen combineren naar een helder overzicht in diverse dashboards” vertelt Bas Janssen van Bloxs over deze casus. “Op groepsniveau rapporteren kan best complex zijn wanneer je te maken met meerdere entiteiten in diverse disciplines. Het feit dat ze het project heel gestructureerd aanpakken zorgt dat de kennis in de organisatie geborgd wordt. Ik verwacht dat de BanGroep zich blijft ontwikkelen en in de gehele keten een nog sterker familiebedrijf wordt. Een terechte Gamechanger dus.” 

De Gamechanger Award is een aanmoedigingsprijs om vastgoedorganisaties die een sterke visie op digitalisering hebben gerealiseerd met Bloxs te huldigen. 

Op woensdag 12 juni om 16.15 wordt de Gamechanger Award uitgereikt tijdens de PROVADA op het podium van het Future innovatieplein (Hal 11)