HouseHunting automatiseert verder in een veranderende woningmarkt

Dat de woningmarkt geraakt gaat worden door nieuwe wet- en regelgeving verwacht iedere vastgoed professional. Maar wanneer je jouw bedrijfsprocessen al vergaand geautomatiseerd hebt, wat kan je dan nog doen wanneer de regelgeving gaat wijzigen? Juist, verder automatiseren. Een nominatie voor de Gamechanger Award in de categorie Hyper-automation is wederom verdiend door HouseHunting. 

hhpm-joeri-van-geene-dsc05218

Eigenaar van HouseHunting, Joeri van Geene is niet onbekend met de Gamechanger Award en met automatiseren net zo min. In 2023 sleepte zijn organisatie al een nominatie in de wacht. In de tussentijd heeft de HouseHunting niet stil gezeten en zich aangepast aan de veranderende woningmarkt. 

HouseHunting is in het hele land actief met lokale verhuurmakelaars en werkt met een centrale beheersorganisatie. Ze ervaren dat de groei van de markt het afgelopen jaar is gestagneerd. De onzekerheid over aankomende wetswijzigingen maakt dat vastgoedorganisaties zoekende zijn. “Ik verwacht dat woningen veel meer op basis van short-stay verhuurd gaan worden” legt Joeri uit. “De belegger loopt minder risico en de huurprijs is niet meer afhankelijk van het woningwaarderingstelsel. Dit gaat echter wel zijn invloed hebben op de werkzaamheden van het vastgoedbeheer, daar bereiden we ons nu op voor.” 

Hyper-automation is de sleutel voor complexe vraagstukken 

Wanneer de huuropbrengst daadwerkelijk gaat dalen, heeft dat ook invloed op de marge, voor zowel de belegger als de beheerder. Daarnaast worden de kosten en inspanningen die ze moeten leveren groter. Om te competitief te blijven en het verschil te blijven maken is automatisering essentieel. HouseHunting bereidt de organisatie al voor met het toevoegen van data, energielabels en puntentellingen. Maar een grote stap in de automatisering is het voorbereiden op BTW vraagstukken en de servicekosten afrekening. 

Een verschuiving naar short-stay heeft financieel-administratief een grote impact op twee vlakken; een verschuiving van onbelaste naar belaste verhuur en daarnaast het feit dat servicekosten niet worden afgerekend. Deze transitie impliceert een overgangsperiode, omdat dit niet geldt voor alle units binnen een complex tegelijkertijd. “Met de software van Bloxs wordt iedere dag volledig automatisch het nieuwe percentage ‘niet verrekenbare btw’ berekend. De kans op fouten wordt hiermee enorm verlaagd en behalen de eigenaren een fiscaal voordeel. In het verleden werd namelijk lang niet alles teruggevorderd en dat is nu veel makkelijker. Ook servicekosten afrekenen wordt door deze verandering ingewikkelder. Bij short-stay worden de kosten wel berekend, maar voor die huurder niet afgerekend. Dit geldt voor reguliere huur wel. Dat we verschillende regimes in één complex automatisch kunnen verwerken bereiden we nu voor.” aldus Joeri. 

Voorbereiden op groei 

“Dat HouseHunting weet hoe ze moeten automatiseren is onmiskenbaar” legt Bas Janssen van Bloxs uit: “Hun portefeuille is inmiddels ruim zes keer zo groot, terwijl het personeelsbestand slechts iets meer dan verdubbeld is. De bedrijfsprocessen waren al vergaand geautomatiseerd, maar dit team weet ook in deze markt weer de juiste vervolgstappen te zetten. Het kan niet anders dan dat ze nu de basis leggen voor een volgende grote stap in hun groei. HouseHunting blijft een voorloper in de markt en daarmee hebben ze deze nominatie verdiend.  

De Gamechanger Award is een aanmoedigingsprijs om vastgoedorganisaties die een sterke visie op digitalisering hebben gerealiseerd met Bloxs te huldigen. 

Op woensdag 12 juni om 16.00 wordt de Gamechanger Award uitgereikt tijdens de PROVADA op het podium van het Future innovatieplein (Hal 11).